Steunfiguren

Steunfiguren of -gezinnen ontwikkelen een relatie met één van de kinderen of jongeren in Minor-Ndako. Je bepaalt zelf de tijd die je kan besteden.

Niet-begeleide minderjarigen komen uit alle delen van de wereld, elk met zijn/haar verhaal. Minor-Ndako voorziet hun opvang en begeleiding. Naast onze hulpverlening willen wij extra ondersteuning aanbieden in een steungezin of -figuur. Zo verruimt hun sociaal netwerk en het bevordert hun integratie in de Belgische samenleving. Door samen met een steunfiguur/steungezin activiteiten te doen en een weg af te leggen, bouwen de jongeren aan hun zelfvertrouwen en aan het vertrouwen in anderen.

In de gewone jeugdzorg zijn ook kinderen die niet bij hun familie terechtkunnen, zelfs niet voor een weekend of vakantie. De oorzaken zijn divers. Hoezeer de begeleiders ook hun best doen, 7 dagen op 7 in een leefgroep wonen is voor een kind niet ideaal. We willen hen extra kansen geven via steunfiguren.

Als steunfiguur/steungezin geef je zelf aan hoeveel tijd je kan investeren in een steunrelatie. Je kan op regelmatige basis samen een activiteit doen zoals sporten, winkelen of naar de film gaan. Of gewoon samen koken en eten, een verjaardagskaartje sturen, af en toe telefoneren of mailen met elkaar.
Je zal ervaren dat een kind of jongere, ondanks veel tegenslagen, toch vooral een heel gewoon kind of jongere is. Door er regelmatig te zijn, kan je een wezenlijk verschil maken. Als steunfiguur werk je actief mee aan een solidaire samenleving.
Enkele medewerkers van Minor-Ndako ondersteunen je bij dit engagement. Bij vragen en bedenkingen kan je altijd bij hen terecht.

“Hallo, ik ben Katrien. Ik ben 9 jaar. In het weekend, als veel andere kinderen naar hun papa of mama gaan, blijf ik achter in Koala. Soms mag ik bij een vriendinnetje gaan spelen, dat vind ik heerlijk! Ik wou dat er elke week één van mijn vriendinnen jarig was.“

“Mijn naam is Yassin. Ik ben 14 jaar. Toen ik 9 jaar was, verloor ik mijn beide ouders in Afghanistan. Ik ging bij de familie van mijn neef inwonen. Kort hierna zijn we gevlucht naar België. We hebben een jaar gereisd. Sinds 2 jaar woon ik in België. Ik ga naar school maar ik mis mijn familie. Ik woon in een centrum maar verveel me vaak in het weekend. Kan jij af en toe eens langskomen om samen iets leuks te doen?”

“Mijn naam is Noëlla. Twee jaar geleden ben ik alleen vanuit Congo naar België gekomen. Ik woon in een centrum, samen met andere niet-begeleide buitenlandse minderjarigen. Nu ga ik begeleid zelfstandig wonen. Ik kijk ernaar uit maar ben ook wel wat bang. Ik sta er bijna helemaal alleen voor. Ik zou het fijn vinden om af en toe bij jou te kunnen langskomen voor een babbel, voor wat hulp of gewoon om samen iets leuks te doen.”

Kandidaat steunfiguren en –gezinnen kunnen contact opnemen via steunfiguren@minor-ndako.be of 0499 88 84 94.

Help ons door de flyer te downloaden en verspreiden. Je vind de flyer hier!

Interesse ?