Minor Link

Wie kan er beter getuigen over de moeilijkheden om je als niet-begeleide minderjarige in een compleet nieuw land te vestigen dan iemand die het zelf heeft meegemaakt?

Minor L!NK werd uitgebouwd in 2019 als project van 1 jaar, met steun van de Koning Boudewijnstichting.  Doel was om een ondersteuningsmodel uit te werken van ex-niet begeleide minderjarige vluchtelingen als coach, brugfiguur en positief rolmodel voor jongeren in dezelfde stuatie.

In het project Minor L!nk zetten we in op de kracht van ervaring. Jongeren brachten hun persoonlijk verhaal -letterlijk- in beeld. Het zijn getuigenissen over de moeilijkheden die je ontmoet als je je als niet-begeleide minderjarige in een compleet nieuw land vestigt.

Het resultaat? Open gesprekken over onzekerheid, taalobstakels, de afwezigheid van vrienden of familie ,het ver weg te zijn van de bekende en vertrouwde wereld. Naast een inkijk in hun rijke ervaringswereld geven de jongeren ook tips ‘n tricks mee voor zowel lotgenoten als hun begeleiders. Op die manier willen ze hen behoeden voor eventuele valkuilen of fouten die ze zelf hebben gemaakt, maar evengoed moedigen ze hen aan het geloof en de hoop nooit te verliezen. Als rolmodel herinneren ze andere jongeren eraan om ook altijd in zichzelf te geloven.

Vandaag – na afloop van het project – is er nog altijd een groepje ervaringsdeskundige jongeren op wie we beroep kunnen doen.

Zoek je feedback op je eigen hulpverlening, advies bij vormingen of beleidswerk?  Ben je bereid een ervaringsdeskundige blik mee te nemen in je werk?  Eén van de L!NK-jongeren is vast en zeker bereid.

Voor meer informatie kan je terecht bij Jana Beke.