Major

Zelfstandig maar in groep wonen voor + 16-jarige vluchtelingen, veel aandacht voor afspraken, verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid. (Brussel)

Major is een kleine leefgroep voor 6 niet-begeleide minderjarigen vanaf 16 jaar. Deze groep vormt een overgang tussen een gestructureerde leefgroep en (begeleid) zelfstandig wonen. Jongeren blijven maximum 1 jaar bij Major.

De jongeren van Major leven zelfstandig maar in groep. Ze nemen zelf initiatief.  Als groep organiseren ze zich onder andere voor de huishoudelijke taken, afspraken, koken en gemeenschappelijk budgetbeheer. Er is altijd een opvoeder aanwezig om te ondersteunen wanneer dat nodig is. Elke week is er een bewonersvergadering.

Tijdens het verblijf in Major zoekt de jongere met zijn individuele begeleider een duurzaam traject op langere termijn. De individuele begeleider helpt de jongeren ook op administratief en juridisch vlak. Een belangrijk deel van de zelfstandigheidstraining: leren omgaan met een persoonlijk budget.

De helft van de jongeren neemt overdag deel aan een therapeutisch dagprogramma – PASO. De mix van jongeren die naar school gaan en naar de kliniek zorgt voor een zorgzame groepsdynamiek, waarin jongeren kunnen groeien en een toekomstperspectief uitbouwen.

Telefoonnummer Major: 0487 32 04 48.
Teamverantwoordelijke: Anne Wonders, 0499 75 53 71.