Minor-Ndako is op zoek naar vrijwilligers die zich willen engageren om steunfiguur te worden van niet-begeleide minderjarigen (NBM) of kinderen die bij ons verblijven in de leefgroep.

NBM komen uit alle delen van de wereld en dragen stuk voor stuk hun eigen verhaal met zich mee.
Minor-Ndako voorziet in de opvang en begeleiding van deze jongeren. Naast onze hulpverlening willen wij hen ook extra ondersteuning aanbieden bij een steungezin of steunfiguur. Op deze manier wordt hun sociale netwerk verruimd en wordt tegelijkertijd hun integratie in de Belgische samenleving bevorderd. Door samen met een steunfiguur/steungezin activiteiten te doen en een weg af te leggen bouwen de jongeren aan hun zelfvertrouwen en aan het vertrouwen in anderen.

In de gewone jeugdzorg zijn er ook kinderen die niet bij hun familie terecht kunnen, zelfs niet voor een weekend of vakantieverblijf. De oorzaken zijn divers. Hoezeer de begeleiders ook hun best doen, 7 dagen op 7 in een leefgroep wonen is voor een kind niet ideaal. We willen hen extra aandacht geven door middel van steunfiguren.
Als steunfiguur/steungezin geef je zelf aan hoeveel tijd je kan investeren in een steunrelatie. Je kan op regelmatige basis samen een activiteit doen zoals sporten, winkelen of naar de film gaan. Of ook gewoon samen koken en eten, een verjaardagskaartje sturen, af en toe eens telefoneren of mailen met elkaar, …
Je zal ervaren dat een kind of jongere die ondanks vele tegenslagen in het leven, toch vooral een heel gewoon kind of jongere is. Door er regelmatig te zijn, kan je een wezenlijk verschil maken in het leven van een kind of jongere.
Als steunfiguur werk je actief mee aan een solidaire samenleving.
Enkele medewerkers van Minor-Ndako ondersteunen je bij dit engagement. Bij vragen en bedenkingen kan je steeds bij hen terecht.

Wat verwachten we van jou?

  • Een engagement van minstens 6 maanden
  • Interesse om regelmatig af te spreken met het kind of de jongere van wie jij steunfiguur bent
  • Je bent enthousiast en positief ingesteld
  • Je bent cultuursensitief
  • Je hebt zin om deel te worden van de Minor-Ndako-familie

Bijkomende informatie

Minor-Ndako is actief in verschillende regio’s (Brussel, Leuven, Liedekerke, Aalst, Kortrijk en Gent).
Laat ons weten vanwaar jij bent en we gaan op zoek naar een goede match.

Kriebelt het nu al? Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op via steunfiguren@minor-ndako.be of 0499 88 84 94. Neem zeker al een kijkje op onze site.

Minor-Ndako vzw is erkend door de Vlaamse Gemeenschap in het kader van de Integrale Jeugdhulp. We bieden aangepaste zorg en begeleiding voor kinderen, jongeren en hun context in een problematische situatie. We richten ons tot kinderen uit alle windstreken en in het bijzonder tot de meest kwetsbare. We stellen participatie voorop en proberen maatschappelijke inclusie te realiseren. Met vasthoudend engagement blijven we zoeken naar een duurzame oplossing voor ieder van hen.

Minor-Ndako wil de samenleving zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, afkomst, geloof of handicap.