Steunfiguren

Informele ondersteuning en netwerkverruiming voor kinderen en jongeren.
Steunfiguren of steungezinnen bouwen een steunrelatie op met 1 van de kinderen of jongeren in Minor-Ndako. Je bepaalt zelf de tijd die je kan besteden.

Niet-begeleide minderjarigen komen uit alle delen van de wereld en dragen stuk voor stuk hun eigen verhaal met zich mee. Minor-Ndako voorziet in de opvang en begeleiding van deze jongeren. Naast onze hulpverlening willen wij hen ook extra ondersteuning aanbieden bij een steungezin of steunfiguur. Op deze manier wordt hun sociale netwerk verruimd en wordt tegelijkertijd hun integratie in de Belgische samenleving bevorderd. Door samen met een steunfiguur/steungezin activiteiten te doen en een weg af te leggen bouwen de jongeren aan hun zelfvertrouwen en aan het vertrouwen in anderen.

In de gewone jeugdzorg zijn er ook kinderen die niet bij hun familie terecht kunnen, zelfs niet voor een weekend of vakantieverblijf. De oorzaken zijn divers. Hoezeer de begeleiders ook hun best doen, 7 dagen op 7 in een leefgroep wonen is voor een kind niet ideaal. We willen hen extra aandacht geven door middel van steunfiguren.
Als steunfiguur/steungezin geef je zelf aan hoeveel tijd je kan investeren in een steunrelatie. Je kan op regelmatige basis samen een activiteit doen zoals sporten, winkelen of naar de film gaan. Of ook gewoon samen koken en eten, een verjaardagskaartje sturen, af en toe eens telefoneren of mailen met elkaar.
Je zal ervaren dat een kind of jongere die ondanks vele tegenslagen in het leven, toch vooral een heel gewoon kind of jongere is. Door er regelmatig te zijn kan je een wezenlijk verschil maken in het leven van een kind of jongere. Als steunfiguur werk je actief mee aan een solidaire samenleving.
Enkele medewerkers van Minor-Ndako ondersteunen je bij dit engagement. Bij vragen en bedenkingen kan je steeds bij hen terecht.

“Hallo, ik ben Katrien. Ik ben 9 jaar. In het weekend, als veel andere kinderen naar hun papa of mama gaan blijf ik achter in Koala. Soms mag ik ook eens bij een vriendinnetje gaan spelen, dat vind ik heerlijk! Ik wou dat er elke week één van mijn vriendinnen jarig was.“

“Mijn naam is Yassin. Ik ben 14 jaar. Toen ik 9 jaar was verloor ik mijn beide ouders in Afghanistan. Ik ging bij de familie van mijn neef inwonen. Kort hierna zijn we gevlucht naar België. We hebben een jaar gereisd. Sinds 2 jaar woon ik in België. Ik ga naar school maar ik mis mijn familie. Ik woon in een centrum maar verveel me vaak in het weekend. Kan jij af en toe eens langskomen om iets leuks te gaan doen?”

“Mijn naam is Noëlla. Twee jaar geleden ben ik alleen vanuit Congo naar België gekomen. Ik woon in een centrum, samen met andere niet begeleide buitenlandse minderjarigen. Nu ga ik begeleid zelfstandig wonen. Ik kijk er naar uit maar ik ben ook wel wat bang. Ik sta er bijna helemaal alleen voor. Ik zou het fijn vinden om af en toe bij jou te kunnen langskomen voor een babbel, voor wat hulp of gewoon om samen iets leuks te doen.”

Kandidaat steunfiguren en –gezinnen kunnen contact opnemen via steunfiguren@minor-ndako.be of 0499/88.84.94

Help ons door de flyer te downloaden en verspreiden. Je vind de flyer hier!

Interesse ?