,

Begeleid(st)er voor de leefgroep Minor: contract onbepaalde duur, voltijds

Minor-Ndako vzw biedt aangepaste zorg en begeleiding voor kinderen, jongeren en hun context in een problematische situatie.
We richten ons tot kinderen uit alle windstreken en in het bijzonder tot de meest kwetsbare. We stellen participatie voorop en proberen maatschappelijke inclusie te realiseren.
Met vasthoudend engagement blijven we zoeken naar een duurzame oplossing voor ieder van hen.
Minor-Ndako is erkend door de Vlaamse Gemeenschap in het kader van de Bijzondere Jeugdzorg.

Functie
In de leefgroep Minor verblijven 10 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen tussen 12 en 18 jaar.
Als leefgroepbegeleider maak je deel uit van een team van begeleiders en logistieke medewerkers onder leiding van de hoofdbegeleider.

Je staat in voor de dagelijkse begeleiding van de leefgroep:
je brengt structuur in de dagelijkse activiteiten;
je zorgt voor de hygiënische verzorging bij de jongeren;
je biedt gevarieerde vrijetijdsactiviteiten aan op maat van de jongeren;
je begeleidt de bezoeken van context en anderen in de leefgroep;
je streeft naar een veilig, warm en geborgen klimaat;
je bent je bewust van je voorbeeldfunctie en je handelt hiernaar.

Je staat in voor de individuele begeleiding van één of meerdere kinderen uit de leefgroep:
je kent de aandachtspunten uit het handelingsplan en de evolutieverslagen van de jongere en zijn context;
je werkt procesmatig rond deze punten in individuele begeleidingsmomenten;
je overlegt hierover met de hoofdbegeleider, psychologe, pedagoge;
je betrekt voogd en verwijzer in overleg met de hoofdbegeleider;

Je werkt samen met de contextbegeleiders.
Je neemt actief en constructief deel aan de teamvergaderingen.
Je volgt de administratieve taken op die hierbij komen kijken.
Je werkt volgens een flexibel en afgesproken uurrooster, waaronder ook nachten en weekends. Lees meer

Columbus en de methodiek van positieve heroriëntering

Sinds 2015 werken wij samen met De Wissel uit Leuven in het project Columbus. Hierin werken wij rond de methodiek van positieve heroriëntering. Om deze werking en de methodiek wat uit te leggen heeft collega Annelies Vandebroek een kort artikel hierover geschreven.

“Hulpverlening vandaag is ‘werken met verontrusting’.  Hoe beter werken met verontrusting dan het gesprek opnieuw aan te gaan?  Een probleem moet niet geïsoleerd of geanalyseerd worden.  Mensen moeten ‘gewoon’ terug durven spreken met elkaar.  Maar hoe maak je dit gesprek opnieuw mogelijk?  Hoe spreek je ‘in waarheid’ in een wereld die almaar sneller draait?  En hoe doe je dat als hulpverlener die mee draait in de mallemolen van de jeugdhulp?  Hoe doorbreek je de cyclus van crisis naar crisis?”

Lees hier het hele artikel.

Infoavond steunfiguren in Brussel en Gent

DSC_0052

Op woensdag 22/03 om 19u30 gaat er in BRUSSEL een infoavond door over ons project steunfiguren (Vogelenzangstraat 76, 1070 Anderlecht) en op woensdag 10/05 om 19u30 in GENT (Brusselsepoortstraat 97, 9000 Gent). Inschrijven voor de infoavond kan via steunfiguren[ad]minor-ndako.be.

AlFaCa

IMG_8246-2k

Minor-Ndako werkte mee aan het AlFaCa project dat liep van september 2015 tot maart 2017. AlFaCa is een Europees project waarbij Nederland, Duitsland, Tsjechië, Denemarken en België ‘good practices’ deelden om pleegzorg voor niet-begeleide minderjarigen te bevorderen en te verbeteren. Deze werden gebundeld in een manual en een e-learning platform. Het doel is om belangrijke informatie over de doelgroep te bundelen, handvaten te geven voor begeleiding van de jongeren en handvaten te geven om pleegzorg voor deze doelgroep te bevorderen. Meer informatie kan je vinden op http://engi.eu/projects/alfaca/

Artikel diversiteit op het werk

In het magazine Medewerkers in de Welzijn Doorlicht, Focus op Diversiteit in Welzijn, uitgegeven door het Vlaams Welzijnsverbond wordt dieper in gegaan op de diversiteit van het medewerkersbestand binnen de welzijnssector. Zoals zij zelf aangeven in de inleiding “is de samenstelling hiervan nog te weinig een weerspiegeling van de samenleving”.

Wij hechten veel waarde aan dit onderwerp en zijn dan ook blij dat er een artikel over ons in de magazine verscheen. Niet alleen de personeelsdienst komt aan het woord, maar ook het verhaal van een van onze begeleiders komt aan bod.

Lees het volledige artikel hier

4×7

iwasanormalperson

Op 14 september was op Canvas tijdens 4×7 een korte documentaire van Nic Balthazar te zien. Hierin kwamen een aantal vluchtelingen aan het woord. Hieronder Zara, woonachtig in een van onze residentiële leefgroepen, en Omran die jullie kennen van onze Facebook. Nic Balthazar wil met deze portretten vluchtelingen een gezicht geven, en ze hun eigen verhaal laten vertellen. Een korte, maar zeer krachtige documentaire waarin 6 vluchtelingen weer mens worden.

Bekijk hier de hele video

iwasanormalperson

Lisanga 2.0

Lisanga 2.0 is recent van start gegaan. Op dit moment zijn we hard op zoek naar appartementen en studio’s om de eerste jongeren in op te nemen.

Meer informatie over wat Lisanga doet kan je hier op onze website vinden.

Of ben/ken jij een huiseigenaar die een studio of huis zou willen verhuren aan ons

lisangaflyervf