Literatuur

Hieronder vind je een aantal publicaties waarin de verhalen van de minderjarigen centraal staan. De eerste drie zijn ook een beetje ‘onze’ boeken omdat daarin jongeren aan het woord komen die ooit bij Minor-Ndako in begeleiding waren. ‘In de zee zijn krokodillen’ is van een Italiaanse auteur en brengt het verhaal van de odyssee van één van die vele duizenden Afghaanse jongens.

Vroeger is een ander land

De jeugd is een kort seizoen. Voor Imad, Maryska, Ibrahim, Raza, Dinesh, Sabo, Jacob en Benjamin geldt dit dubbel. Ze zijn aangespoeld, gestuurd, ontkomen of weggejaagd. Jacob, Raza en Dinesh ontvluchtten de gruwel van de oorlog in Soedan, Afghanistan en Sri Lanka. Imad en Benjamin werden uitgespuwd door de genadeloze straten van Ghana en Marokko. Maryska en Ibrahim gingen lopen voor de toorn van hun moorddadige vaders in Oekraïne en Guinee en de kleine Sabo raakte vast in het net van zijn familie van Syrisch-Koerdische verzetsstrijders. Begin jaren negentig werden de zeven jongens en één meisje onder een andere hemel geboren maar nu zijn het onze kinderen. Het zou de oogst van één dag kunnen zijn, van een willekeurig etmaal.

Gemiddeld om de drie uur arriveert een kind zonder ouders in ons land. Vroeger is een ander land gaat over zeven jongens en een meisje wier veelal ongewilde reis voorlopig is geëindigd in België. Ze werden op tienduizenden kilometers afstand van elkaar geboren, maar het lot liet hen hier aanspoelen, vol verwachtingen en achtervolgd door oude demonen. Catherine Vuylsteke deelde een schooljaar met hen. Ze noteert hun verhalen, ontrafelt hun verleden en probeert hun toekomstdroom te begrijpen.

Vroeger is een ander land, Catherine Vuylsteke; Uitgeverij De Bezige Bij, Antwerpen, 2011; ISBN   978 90 854 2298 3

Vroeger is een ander land / Mon hier est ailleurs

Er is nog een tweede publicatie met dezelfde titel. Vroeger is een ander land / Mon hier est ailleurs is een boek met foto’s van acht getalenteerde Belgische fotografen. Daarin worden de jongeren uit het boek van Catherine Vuylsteke en de Belgische omgeving waarin ze leven, zichtbaar. Loïc Delvaulx, Eric de Mildt, Bieke Depoorter, Tim Dirven, Nick Hannes, Jan Locus, Alain Schroeder en Dieter Telemans kozen ervoor om belangrijke passages van de tekst van Catherine Vuylsteke te gebruiken bij de beelden die ze selecteerden.

 

Vroeger is een ander land/ Mon hier est ailleurs; Nadaar vzw; Nadaar editions, november 2011; ISBN 978 90 818 1250 4

Niemand weet dat ik een mens ben

Romanschrijver Erwin Mortier en fotografe Lieve Blancquaert zochten een aantal minderjarige vluchtelingen op in opvangcentra – meisjes en jongens uit hun vaderland verdreven, zonder familie, zonder vrienden en kennissen, alleen in een onbekende en niet zelden vijandige wereld, die wij graag ‘de onze’ noemen. Hun verhalen, trauma’s, frustraties en verlangens zijn stuk voor stuk aangrijpend, temeer omdat Erwin Mortier ze zonder commentaar optekent, direct, nu eens rauw en dan weer met een eigen poëtische ondertoon. Lieve Blancquaert maakte er schitterende foto’s bij. Niemand weet dat ik een mens ben toont aangrijpende getuigenissen van de verdoemden van onze tijd.
Niemand weet dat ik een mens ben, Erwin Mortier (tekst) en Lieve Blancquaert (foto’s); De Bezige Bij, Antwerpen, 2010;  ISBN 978 90 234 5961 3

In de zee zijn krokodillen

Fabio Geda is en Italiaanse auteur die met kinderen in moeilijkheden werkt. Bij een lezing ontmoette hij een Afghaanse jongen die helemaal in zijn eentje een levensgevaarlijke tocht naar het Westen had overleefd. “In de zee zijn krokodillen” is het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal van die reis. Het boek werd  verschillende keren vertaald en kreeg wereldwijd erkenning.
In de zee zijn krokodillen, Fabio Geda; De Arbeiderspers, 2010; ISBN 978 90 295 7357 3